Reitan investerer i kortreist insektprotein

Disse soldatfluene nyter for tiden stor tillit i det norske finansmiljøet, troen på at larvene kan bli en kortreist proteinkilde for norsk oppdrettsnæring og husdyrhold er stor.

Reitanfamiliens investeringsselskap Reitan Kapital har for 42 millioner kroner kjøpt 10% av aksjene i selskapet Pronofa, som satser på industriell produksjon av såkalt bærekraftige proteiner til fôrproduksjon. Pronofa har kjøpt opp to gründerselskaper som satser på produksjon av insektprotein.

 

I pressemeldingen fra Reitan framgår det at engasjementet primært bunner i at datterselskapet Norsk Kylling skal fase ut all importert soya som proteinkilde til kyllingfôret innen 2030. – Vi skal bygge en verdensledende, grønn verdikjede som setter en ny miljøstandard for fremtidens næringsmiddelindustri. Et mer bærekraftig fôr er sentralt i dette arbeidet, sier Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling.

Blant dem som nå kaster seg med i Pronofa er Rema-gründer Odd Reitan. Han vil at kyllingene dagligvarekjeden selger skal fôres opp på kortreist protein.

Og verktøyet er altså Pronofa, et selskap som sjefen på Denofa, Hans Petter Olsen, skilte ut og etablerte for et år siden. Siden har  fluelarveprodusentene Ecoprot i Nordland og Flying Feed i Fredrikstad blitt kjøpt opp. Selskapet planlegger nå produksjon i industriell skala i løpet av 2023, og målet er å produsere 50 000 tonn insektlarver innen 2025.

Og om ikke annet har investorene i hvert fall svermet rundt selskapet som fluer. På eiersiden fantes en rekke såkalte kjendisinvestorer allerede før Reitans inntreden, blant dem milliardærene Stein Erik Hagen, Erik Bøhler, Hans Herman Horn og Lars Nilsen.

I løpet av året har Pronofa hentet inn mer enn 200 millioner gjennom emisjoner og Hans Petter Olsen sa til Finansavisen i sommer at børsnotering vurderes i løpet av et til to år.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE