Nytt interkommunalt selskap overtar renovasjonen i store deler av Trøndelag

De interkommunale selskapene Innherred Renovasjon (IR), HAMOS og MNA etablerer nå selskapet Retrans Midt AS, som i løpet av våren skal overta innsamlingen av husholdningsavfall i alle de 34 eierkommunene. Direktør Geir Tore Leira i IR mener dette er et godt grep for å sikre kvalitet og stabilitet i tjenestetilbudet.
Geir Tore Leira, direktør i Innherred Renovasjon, overtar ansvaret for innsamlingen mindre enn fire uker etter at kontrakten med Retur AS ble sagt opp.
Geir Tore Leira, direktør i Innherred Renovasjon, overtar ansvaret for innsamlingen mindre enn fire uker etter at kontrakten med Retur AS ble sagt opp.

De tre interkommunale selskapene eier hver sin tredel i det nye selskapet og deres driftsledere skal utgjøre styret, med Torbjørn Evjen fra HAMOS Forvaltning som styreleder. Daglig leder er foreløpig Bjørn Heggelund fra IR, det nye selskapet skal overta innsamlingen i flere kommuner på Innherred allerede 5. februar og søker nå etter sjåfører.

Bakgrunnen for etableringen av det nye interkommunale selskapet er her som andre steder misnøye med den private leverandøren. Siden 1. oktober 2016 har selskapet Retur AS utført innsamlingen av husholdningsavfall i Malvik, Selbu, Meråker, Inderøy, Tydal, gamle Leksvik kommune og deler av Stjørdal, til sammen rundt 12 000 husstander. Dette har ikke fungert tilfredsstillende og partene møttes onsdag 10.01 til forhandlinger. De kom da til enighet om at Retur AS sier opp sin kontrakt med IR, som altså selv vil ta ansvar for innsamlingen i de berørte kommunene fra 5. februar. Fra før har IR utført innsamlingen i egenregi i kommunene Levanger, Verdal, Frosta og deler av Stjørdal. Partene ønsker ikke å gå nærmere inn i detaljene rundt grunnlaget for oppsigelse, heter det i den utsendte pressemeldingen, men Trønder-Avisa skriver at manglende henting i romjula er en del av bildet. Stig Fjærli, daglig leder i Retur AS, sier derimot til avisa at uenigheten mellom de to selskapene i all hovedsak handler om HMS. Geir Tore Leira nøyer seg med å si at han har en annen virkelighetsoppfatning.

Leira vil derimot gjerne fortelle om etableringen av det nye transportselskapet Retrans Midt AS. – Vi ønsker å ha lokalkjente og stabile renovatører og da tror vi dette er måten å gjøre det på. Vi har hatt stor gjennomtrekk og til dels sjåfører som verken kunne norsk eller engelsk. Nå tilbyr vi faste jobber med bedre lønnsbetingelser, pensjons- og forsikringsordninger. Innen sommeren regner vi med å ha 16-17 biler og vi er åpne for at flere kommuner kan koble seg på, sier han. Det er så vidt Kretsløpet forstår lite aktuelt å overta personell eller biler fra Retur AS. – Bilene de kjøpte inn er lite egnede for våre forhold, sier han.

Men også i Namdalen skjer det endringer. Her har Midtre Namdal Avfallsselskap samlet inn i egenregi i kommunene Leka, Bindal, Nærøy og Vikna siden 1. august, etter at renovatøren Miljøservice Ottersøy kastet inn håndkleet i sommer. Og nå forteller daglig leder Asle Hasselvold at de nylig har sagt opp kontrakten med Retur AS for selskapets øvrige ni kommuner og at det nyetablerte selskapet vil overta renovasjonen her fra 1. mai. Heller ikke Hasselvold vil si så mye om hva som ligger bak hevingen av kontrakten. – Vi hadde vel noe ulik forståelse av hva oppdraget innebar, sier han.

I de 11 kommunene som eier Hamos Forvaltning er det datterselskapet Retura Sør-Trøndelag som har hatt anbudet på renovasjon. Men denne kontrakten går ut 1. mai og daglig leder Trygve Berdal sier det er vedtatt i Hamos’ representantskap at det nyetablerte selskapet vil overta innsamlingen fra da av.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE