Små EE-returselskaper slår seg sammen

SLÅR SEG SAMMEN: Om de to selskapene er små, så er det kjente fjes i avfallsbransjen som nå søker sammen. Adm. dir, Sonja Rytter i ERP Norge har arbeidet 12 år på Lindum og tre år i Ragn-Sells før hun begynte i ERP Norge for fire år siden. Thor Christian Wiik Svendsen har holdt på med EE-avfall siden 90-tallet, og arbeidet både i Elretur, ERP, Elkjøp, Recipo og Norsirk før han altså startet eget selskap i 2018.
Antallet godkjente returselskaper for EE-avfall reduseres fra fem til fire ved at ERP Norge kjøper opp det relativt nyetablerte Serva as.

ERP Norge (European Recycling Platform Norway) er en del av Landbell-gruppen, som driver 35 returselskaper over hele verden. Etableringen i Norge skjedde i 2002, og selskapet ble ganske stort i 2011, da Elkjøp tegnet medlemskap.  Men i 2019 flyttet Elkjøp sitt medlemskap og store volum videre til Recipo, et opprinnelig svensk returselskap som da etablerte seg i Norge. Siden har ERP Norge vært et ganske lite selskap, ifølge Miljødirektoratets tall samlet det i fjor inn drøyt 5400 av de 144 000 tonnene EE-avfall som returselskapene tok hånd om her i landet. – Men Sony, Electrolux, HP er fortsatt med og vi har mange mindre medlemmer. Og med dette oppkjøpet forsterker vi ytterligere vår posisjon som returselskap innen elektronikk, men også innen batterier, som nå er en ny tjeneste vi vil kunne tilby våre medlemmer, sier Sonja Hunstad Rytter, administrerende direktør i ERP Norge.

Og selskapet som kjøpes opp er altså det enda mindre selskapet Serva, som EE-avfallsveteranen Thor Christian Wiik Svendsen etablerte i 2018. Godkjenningen fra Miljødirektoratet var ikke på plass før 1. juli 2019, så noe langt liv ble det ikke. Men Wiik Svendsen sier de har hatt en rask vekst og i 2020 tok hånd om 1500 tonn EE-avfall. Ved etableringen ble ombruk løftet fram som et viktig satsingsområde, Serva ble etablert sammen med ombruksgründeren Kim Romero og hans selskap d/rig. – Vi tar med oss dette inn i ERP Norge, målet er å bli returselskapet som er best på ombruk innen 2023, sier Wiik Svendsen til Kretsløpet. Men hva en gründer kan legge på innerlomma etter å ha blitt kjøpt opp vil han som ventet ikke fortelle.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE