Mobil pressing av storsekker ga god respons

Prosjektleder Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri er svært godt fornøyd med resultatet av pilotprosjektet i Østfold.

Felleskjøpet Agri sitt pilotprosjekt i Østfold ga et resultat langt over forventning. I løpet av tre uker har bøndene levert inn 15 000 storsekker på de syv leveringsstedene som ble opprettet. Dette ga 22 tonn plast som er godt egnet for gjenvinning til hardplast-produkter.

– Innsamlingen av storsekker har gått over all forventning. Vi har pressa ganske nøyaktig 15.000 storsekker i løpet av disse dagene. I forkant tenkte jeg at vi skulle være fornøyd om vi fikk inn 7-8000 sekker. Og da vi lanserte prosjektet var vi muligens ambisiøse med å si at vi ville støvsuge Østfold for storsekker. Nå tror jeg vi ikke er så langt unna å ha klart det, sier prosjektleder Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri.

De ballede storsekkene fra bøndene i Østfold fraktes til Quantafuel i Kristiansand. Her skal de gjenvinnes til plastgranulat, som i neste omgang danner grunnlag for nye produkter i hardplast. – Kvaliteten på materialet i storsekkene er allerede analysert og viser at denne råvaren egner seg godt for produksjon av hardplastprodukter. Se ikke bort fra at det snart kan dukke opp produkter hos Felleskjøpet som er produsert av gjenvunnet storsekk, sier Hagen.

Nå skal pilotprosjektet i Østfold gjennomgås og evalueres, forhåpentlig med det resultat at det allerede neste år skal samles inn storsekker fra større deler av landet. – Vi håper selvsagt å kunne gjøre dette i hele Norge. Vi må bare finne formen og organiseringen av en innsamling. Jeg tror dette prosjektet blir større allerede fra neste år. Innsamling av storsekker til gjenvinning er virkelig et vinn-vinn-prosjekt, både for bonden, landbruket og ikke minst for miljøet, sier Hagen.

Fra før har Felleskjøpet hatt et nesten landsdekkende opplegg for innsamling av rundballeplast fra gårdene, dette tas med som returlast ved levering av gjødsel og såkorn. Landbruksplast omfattes også av den nye forskriften om utsortering som skal gjelde fra årsskiftet. Nå er det altså håp om at dette kan gjennomføres uten kostnader for bøndene.

Bonde Tollef Grindstad i Rakkestad var en av mange bønder som leverte tomme storsekker til gjenvinning under Felleskjøpet Agri sin aksjon.
ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE