kretslopet-bladlogo-387-90

– Må få bruke renovasjonsgebyret

 

Tine Sundtoft redigertKlima- og miljøministeren mente fuglereir laget av fargerikt plastavfall ikke var noe vakkert syn.– Jeg har drevet strandrydding hele livet, det er god gammeldags dugnad på sitt beste. Men nå er tiden inne til å styrke dette arbeidet, samle aktørene og la kommunene få anledning til å bruke renovasjonsgebyret til rydding på offentlige strender og friluftsområder.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft la for dagen et personlig engasjement da hun åpnet konferansen om marin forsøpling. Hun fortalte at hun bestandig har plukket søppel på familiens landsted ved Lillesand. – Jeg plukket tyske kartonger lenge før jeg selv hadde vært i Tyskland og fikk det klart for meg at dette er et internasjonalt problem. Og som kajakkpadler har jeg sett at det er plast overalt, selv om det jo bare er en mindre andel av avfallet som flyter eller driver i land, sa hun.
Sundtoft mente klimaendringene ville gjøre dette problemet større. – Forsøpling er ikke det første vi tenker på under en orkan eller en flomkatastrofe. Men ekstremværet fører også til at stadig mer skylles på havet. Det skjer mye positivt på det internasjonale plan, ikke minst i regi av EU. Men tiden er også inne for et forpliktende samarbeid om marin forsøpling her hjemme, gjerne i regi av Hold Norge Rent, sa Sundtoft. Hun la til at regjeringen også jobber for en produsentansvarsordning for utrangerte fritidsbåter, slik at disse kan gå til gjenvinning i stedet for å senkes eller brennes.