Ny svart plastemballasje er gjenvinnbar

Diplom-Is skifter ut isboksene på sitt sortiment Royal. Boksene skal fortsatt være svarte, men uten bruk av carbon black. Endringen gjør at det nå blir mulig å materialgjenvinne 130 tonn mer plast årlig,

Mye plastemballasje er svart fordi brukerne ønsker at den skal være lystett, og innfargingen har stort sett skjedd ved hjelp av carbon black, et finkornet karbonpulver produsert av olje. Dette ble opprinnelig produsert som tilsetning i bildekk for å gjøre disse mer slitesterke, men det er et rimelig produkt som også har blitt populært som fargestoff. Carbon black gjør emballasjen helt lystett, men hindrer også enhver refleksjon av lys fra plasten. Med dagens teknologi er det derfor vanskelig å sortere ut plast med innhold av carbon black til gjenvinning.

Carbon black er et finkornet karbonpulver. Det er billig å framstille og har vært nesten enerådende som hjelpemiddel for å gjøre plastemballasje svart og lystett.

Men så er det altså mulig å produsere svart plast uten bruk av carbon black. Den nye is-emballasjen kommer fra den amerikanskeide globale emballasjeaktøren Berry Superfos. Og her er regiondirektør for Norden, Søren Marcussen, svært fornøyd med valget Diplom-Is har gjort. – Å velge «non carbon black» gjør det mulig å sortere isboksene riktig. Gjennom et tett og strategisk samarbeid har vi kommet opp med en ny sort isboks av høy kvalitet, sier han. Og at disse virkelig er sorter- og gjenvinnbare skal være grundig testet ved anleggene til IVAR og ROAF i Norge, og Suez Circpac sitt sorteringsanlegg i Tyskland. De nye Royal-boksene er nå sertifisert for sortering og gjenvinning i både Norge og Europa, heter det i pressemeldingen fra Tines datterselskap Diplom-Is. – Skulle vi fortsette å produsere Royal i sorte isbokser, måtte vi finne en løsning på sorteringsutfordringen. Gjennom å bytte til fargen «non carbon black» kan Royal-isboksene sorteres og resirkuleres som vanlig plast. Dette gjør det mulig å gjenvinne nærmere 3 millioner isbokser årlig til annet plastholdig materiale, sier Anne Borgen Sturød, markedsdirektør i Diplom-Is.

I Grønt Punkt har man lenge arbeidet for å fase ut carbon black og Sina Lystvet, fagansvarlig for materialer og teknologi, mener dette er et viktig bidrag i arbeidet for økt materialgjenvinning i Europa. – Vi er veldig glade for at en stor aktør som Diplom-Is setter dette på dagsorden. Skal vi nå EU mål om økt materialgjenvinning av plast, er vi helt avhengig av at store aktører som Diplom-Is går foran og viser vei, sier hun.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE